Turneringspoker och cash games – inte så olika som många tror

Turneringspoker och cash games – inte så olika som många tror

En av de största anledningarna till att så många spelare på låga nivåer i no-limit hold’em brister i sin teknik är för att de mer eller mindre blandar ihop koncepten mellan cash games och turneringspoker. I turneringspoker spelar du sällan djupstackad poker. Om du börjar med 1500 i chips och 10-20 blinds så är detta ändå bara 75 stora blinds. Det är hyfsat djupstackat, men inte tillräckligt djupt. Om blindsen går upp till 15-30 så spelar du bara en stack på 50 stora blinds och detta skulle bara vara 50% av den maximala inköpssumman som du kan göra i cash games.

Så en sak är klar. Spelare som mestadels spelar poker turneringar saknar ofta nodvändig erfarenhet från att spela djupstackad poker. Problemet som följer är att spelare ofta missar sambandet mellan strategi och stackstorlek. I turneringspoker är din stack sällan så pass stor att det är ett jättemisstag att gå all-in. Om din motståndare öppningshöjer och du har 17 stora blinds och går all-in med A-Qs så är det inte världens största misstag. Detta för att du är shortstackad.

När det kommer till cash games så är det dock skillnad. Om du vill spela djupstackat så måste du hela tiden ha en stor stack. Låt oss titta på en hand för att förklara hur jag menar. Alla har lagt sig fram till dig på knappen och du har A-K. Läget i turnering är sådant att du har 25 stora blinds medan du i en cash game situation har 100 stora blinds. Du börjar med i båda situationerna höja till 3.5 gånger stora blind och din motståndare på stora blind re-raisar till 10 stora blinds. Att slänga in hela din återstående stack i en turneringssituation är aldrig dåligt pokerspel.

Att göra samma sak i cash games vore dock ett stort misstag. Då du spelar ytterligare 96.5 stora blinds utöver din satsning så är det ett stort risktagande att syna och re-raisa. Du har A-K, men den handen är mycket svagare i cash games än i turneringsspel. Detta av den enkla anledningen för att det finns mycket mer spelutrymme för att spela med fler chips. Om det dessutom kommer flera höjningar före floppen eller om någon tajt spelare visar tendenser på att gå all-in för 100 stora blinds innan de ens sett floppen, så är A-K en hand som knappast kommer att hålla.

Det är din förmåga att se och förstå sambandet mellan din handstyrka (både före och efter floppen) och din betting som avgör dina verkliga skickligheter i no-limit Texas Hold’em. De flesta spelare tar aldrig riktigt in detta. De är för upptagna och ivriga med att gå från turneringar till cash games och från spel med max ses spelare till full ring-spel och tillbaka igen. Alla dessa former av Texas Hold’em skiljer sig ifrån varandra och det krävs olika tillvägagångssätt för de olika stilarna. Du kan helt enkelt inte spela på samma sätt i alla former av poker.

Pokerhand