Förbättringar för World Series of Poker

Jag har tänkt på det här ämnet ett bra tag nu. Poker som sport har blivit stor över hela världen. Fler och fler spelar poker både på casino och online. Det är fler än någonsin. Tidigare hade WSOP sänts sent på nätterna på kanaler som ingen hade hört om. Det vara bra hard core pokerspelare som tittade. Allt detta ändrade 2003 när Chris Moneymaker bokstavligen satte spelet poker på kartan. Sedan dess har det varit flertalet poker turneringar, både äldre och nya som har försöt fånga våra hjärtan och vår passion för spelet. Vissa av dem har gett bestående intryck och fortsatt vara populära, medan andra av olika skäl har lyckas mindre bra. Det finns hur som helst ett särskilt event som vi alla varje år ser fram emot – World Series of Poker.

Översikt över turneringen
World Series of Poker var tidigare uppbyggt så att flera poker spel spelades som serier av turneringar. Spel som Texas Hold’em, RAZZ, Omaha Hi/Lo, Re-buys, Shootouts, Stud och HORSE spelades regelbundet. Idag har landskapet förändrats betydligt. I årets WSOP finns inga poker turneringar med återinköp. Shootouts är borta och de flesta Stud eventen är också strukna. Jag är rädd för att WSOP mer eller mindre är ett no limit paket av events. Det var många som reagerade när re-buy eventen togs bort. Vissa proffs kände att de hade ett övertag i dessa event. Sanningen är att de har rätt. Om du har förmånen att ha en stor bankrulle som kan växa OCH är en väldigt bra pokerspelare så har du helt klart ett övertag i återinköpsevents. Amatörerna saknar helt enkelt oftast den bankrulle som krävs för att hålla jämna steg med de kända proffsen.
Stud eventen ströks för att det är en döende form av poker. Stud är fortfarande väldigt populärt på östkusten i USA, men i resten av världen är det snarare Omaha och Omaha Hi/Lo 8OB som gäller. Det finns fler människor som försöker lära sig och förbättra sitt spel i Omaha än i någon annan form av poker.
Jag inser att förändringar måste ske i spelet poker, för spelet vill hela tiden fortsätta utvecklas för att vara relevant, men jag anser även att vi måste var försiktiga när vi gör ändringar. Vi måste ha godtagbara anledningar till de ändringar som görs.

Publikåskådning
Låt mig göra mig väldigt tydlig när jag använder ordet publik. Publik betyder de icke pokerspelande eller potentiellt intresserade åskådare som ser på pokerprogram. Tidigare poker program på TV försökte fortfarande hitta det bästa sättet att presentera produkten till en större publik. Det är inte längre någon stor faktor. Produktionsvärdet finns redan där, de finns massvis med kända spelare och programledare och kommentatorer är också de välkända för pokerpubliken.
Ett av de vanligaste klagomålen som jag hör från de som inte spelar poker själva, men som gillar spelet är spelarnas uppträdande. Det kan vara okej för oss pokerspelare att reta varandra lite ibland eller att bete sig knäppt utan att ha tänkt över det, men det ser inte särskilt bra ut på TV. Mitt påstående kanske kan reta upp en del, men detta är sanningen. Scotty Nguyens HORSE fiasko känns fortfarande. Folk pratar än idag om denna händelse. Vi glömmer inte heller Hevad Khans uppträdande några år innan. Om pokerspelare vill förbättra sina kontrakt med sponsorer utanför poker rummen, så måste de inse att åskådarna är viktiga. Spelarna är ansvariga för hur publiken tar till sig spelet. Det kan inte vara så svårt att inse och försöka tänka på.
Det är heller inte bra om finalbordet återigen blir försenad. Harrah’s har tydligen inte lärt sig någonting från förra årets misslyckade försenade finalbord. Tanken var att ta en paus innan finalen så att de 9 spelarna skulle kunna marknadsföra spelet och dra till sig nya spelare och mer intresse för spelet. Jag såg inte en enda finalbordsspelare vara med i någon talk show, reklam eller någonting annat som var relaterat till WSOP.

Vad är då poängen?

Så länge Harrah’s och WSOP inte skapar ett kontrakt som spelarna måste signa där de skriver under på att hjälpa till att marknadsföra spelet, så kommer det inte att hända. De är helt enkelt inte intresserade. De skulle hjälpa spelarna själva, men de verkar inte bry sig. Jag antar att vi bara kan hoppas på att dessa spelare snart inser detta.