De klassiska sällskapsspelen

De klassiska sällskapsspelen

På den här sidan har vi skrivit många inlägg om diverse onlinespel som finns, exempelvis casino online och hasardspel. Det har lett till att de lite klassiska spel som finns har hamnat i skymundan, men det ska det bli ändring på nu.

För att de klassiska sällskapsspelen inte ska glömmas bort kommer här en liten påminnelse, om spelen som vi spelat flera gånger om både som barn och vuxna:

  • Monopol. Det kanske mest kända spelet i världen? Monopol, spelet som går ut på att med monopolpengar sälja och köpa. Det är ett av världens mest sålda sällskapsspel och lanserades 1935. Namnet kommer från den ekonomiska termen monopol och betecknade det tillstånd då marknaden domineras av endast en aktör, och det är också det som är målet med spelet. På det amerikanska spelet är man i Atlantic city när man spelar, men i Sverige är det Stockholmsgatorna. Dessa gator valdes fram genom en omröstning av allmänheten under 2008.
  • Finns i sjön. Man måste inte ha en spelplan för att en rolig stund, och det vet alla som förut har spelat Finns i sjön. Finns i sjön är ett enkelt kortspel, med väldigt enkla regler. Du delar ut 4 kort till vardera spelare som inte visar korten för någon annan. Resten av kortleken läggs ut på bordet så att de bildar en sjö. En spelare frågar sedan en annan spelare ”har du några, exempelvis, sjuor?”. Om spelaren i fråga har sjuor måste han eller hon ge bort dessa, annars får personen hoppas på att få napp i sjön. Spelet har funnits väldigt länge och är populärt över hela Sverige.
  • Vem där?  Vem där är sällskapsspelet som kom på 80-talet och många gillar att spela. Det går ut på att man har ett gäng bilder av olika personer, så ska man beskriva hur dessa ser ut för varandra. Det klassiska spelet har på senare tid kommit i en ny tappning men är fortfarande lika roligt. Två spelare kan man max vara som kör.
  • Trivial Pursuit. Mer känt som TP, är ett av de mest kända och omtyckta frågespel som finns och har funnits. Det uppfanns 1979 och första utgåvan kom 1981. Man tävlar antingen i lag eller var för sig, och flyttar runt med hjälp av en tärning på en spelplan. Framåt tar man sig genom att svara rätt på diverse frågor som är uppdelade i kategorierna : geografi, underhållning, historia, kultur/litteratur, natur/vetenskap och sport/fritid. Det finns flera nya versioner av TP så att man inte behöver kunna vad som var aktuellt på 80-talet då första upplagan kom.
  • Alfapet. Att lägga bokstäver så att de bildar ord är ingenting som Wordfeud kom på, utan det är ett spel som funnits sedan 70-talet. Mycket hjärna måste en ha när man spelar, och orden måste va rätt. Men roli

2543828-ett-sallskapsspel

Det var några av de mest älskade sällskapsspel som har funnits, och som fortfarande är aktuella på marknaden. Att spela lite sällskapsspel som ombyte till allt onlinespel kan helt klart vara ett bra alternativ. Alla spel är bra oavsett vad man gör, men utan variation kan det lätt bli att man tröttnar.