Dataspelsbranschen växer

Dataspelsbranschen växer

Frågan är om någon annan svensk industri kan sägas växa snabbare än datorspelen just nu. Till stor del beror det på ett enda företag: Mojang. Det är detta bolag som står bakom Minecraft, ett spel som blivit en världssuccé utan att egentligen vara helt färdigt. Tänk om SAAB hade kunnat göra samma sak!

Men det finns andra spel än bara Minecraft att spela:

  • Krater är ett spel som utforskar en miljö som inget tidigare spel har utforskat, det vågar vi lova. Det utspelar sig nämligen i ett postapokalyptiskt Karlstad. Utvecklare är Fatshark.
  • Dataspel brukar inte handla om spel om pengar på nätet, eller snarare: spel om pengar brukar inte klassas som dataspel. Men med tanke på hur onlinespel har vuxit de senaste åren så kan man inte påstå annat än att de utgör en betydande del av dataspelsindustrin.
  • Nu för tiden läggs allt fler spel ut direkt på en sajt, där de kan spelas gratis i en webbläsare som stöder JavaScript och HTML5. Det innebär att spelen även kan spelas i mobilen. Exempel på sådana spel är Pandemic 3, där man ska skapa ett virus och släppa lös det i världen, och Mozillas Browserquest, ett gulligt rollspel. Inget av dessa spel är särskilt tekniskt avancerat, men som tidsfördriv fungerar de bra.

Tjej som spelar datspel