Bör poker ses över ordentligt?

2008 var det Peter Eastgate. 2009 var det Joe Cada. Båda dessa unga pokerspelare är mästare i World Series of Poker Main Event. De har båda något mer gemensamt än att de just har vunnit världen största pokerturnering. De har båda samma ödmjukhet. Om du har haft privilegiet att se dem i intervjuer eller se dem spelare poker så har du säkert märkt att de är två lugna grabbar som inte på något sätt skämmer ut sig eller gör sig till. Detta är annars något vi har fått vänja oss med de senaste åren. Vissa av de mer underhållande spelarna är just det; underhållning. Det finns hur som helst en växande trend av både unga och gamla pokerspelare som blir mer och mer otrevliga mot varandra och mot dealers. Är det dags att noggrant börja se över det spel vi älskar?

Insikt
På senare tid har fler och fler pokerspelare valt att vara med i olika reality shows och dokusåpor och tävla mot andra kändisar och liknande personer. Vissa av dessa program har varit katastrof, medan andra har blivit till något riktigt bra för alla inblandade. Anledningarna till varför dessa spelare är medi i denna typ av program varierar, men de har alla åtminstone en sak gemensamt. Det är exponeringen av dig själv som varumärke framför miljontals människor varje vecka. Idag vet de flesta människor att poker inte spelas av ett gäng kriminella i ett rökfyllt rum.

Det är snarare så att många familjer växer upp med att spela poker hemma. Hur bra det än låter, så finns det fortfarande som är skeptiska och inte kan förstå vad pokervärlden handlar om. UIGEA lagen i USA är ett tydligt exempel på detta. Vissa annonsörer är fortfarande misstänksamma. Vissa tror att pokerspelare överlag, till stor del saknar social förmåga och därför inte klarar av att behålla stora belopp av annonspengar under en längre tidsperiod. Incidenter som den med Scotty Nguyen i WSOP H.O.R.S.E. poker turneringen och med Hevad Khan i WSOP Main Event lämnar bestånde intryck.
Båda spelarna som var inblandade i dessa incidenter har bett om ursäkt offentligt och deras beteende har inte upprepats. Dock var skadan redan gjord. Det betyder att poker behöver ta till väldigt seriösa regler angående otillåtet beteende i TV-sända poker turneringar. När Phil Hellmuth ställer till en scen när han blir utspelad är bra underhållning. När Scotty Nguyen spårar ur och läxar upp spelare är en annan femma och detta är den typ av incidenter som pokern måste undvika.

Medievana
Jag har många gånger genom åren sagt att dagens pokerspelare måste bli mer medievana. När man förstår ur media fungerar så kan både spelaren och spelet poker tjäna på uppmärksamheten. Hur många gånger har man inte sett en helt urusel intervju med en pokerspelare som precis har åkt ut ur en pokerturnering eller ett cash game. Jag förstår att man fortfarande är kvar i stridens hetta och en mikrofon som dyker upp rakt i ansiktet på en är inte vad man just då önskar sig. Pokerspelare måste dock inse att bra intervjuer och ett försök att visa upp, om så bara en liten bit av sin personlighet, kan förvandlas till pengar från annonsörer. Pengar från annonsörer leder i sin tur till större prispengar. Så oavsett om pokerspelare gillar det eller inte, så är det endast spelet självt som skadas när de vägrar låta sig intervjuas eller ger meningslösa svar.

Allvarligt talat så har spelet poker tagit stora kliv mot att bli ansett som en sport. En sport som är underhållande och som vem som helst kan delta i. Om spelet fortsätter att växa så måste spelare vara medvetna om vad som står på spel. Jag tycker att vi alla spelar en liten roll i ett göra spelet poker bättre för allihop. Att göra de rätta sakerna och behandla både spelet och spelarna med lite anständighet och värdighet är en väldigt bra början. Tro mig, det är nyttigt för spelet.